HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Pajulahden urheiluopisto, Lahti

Pajulahden urheiluopiston ilmakuva kehystettynä opiston seinälle. Hilkka Högström 2011
Pajulahden urheiluopiston historiasta kertovan näyttelyn valokuvia opiston kirjastossa. Hilkka Högström 2011

 
Kuvaus
Luonnonkauniilla männikköisellä niemellä, Iso-Kukkasen rannalla sijaitsee yksi maan vanhimmista urheiluopistoista. 1949 rakennettua päärakennusta on laajennettu, uusia rakennusosia on 1970-luvulta alkaen. Asuntolat ja urheilutilat ovat rakentuneet 1950-luvulta alkaen keskittyen kallioisen mäenkumpareen laelle ja rinteille.
 
Historia
Pajulahti kuuluu niihin harvoihin urheiluopistoihin, jotka perustettiin Suomeen ennen sotia. Vuonna 1952 Pajulahti siirtyi Työväen Urheiluliitolta Urheiluopistosäätiölle, TUK:n tukikohdaksi. Tämän seurauksena TUL perusti 1958 uuden Kisakeskuksen Pohjan pitäjään.

Tallennetut kohteet

Pajulahden Nikula-halli, liikuntahalli
Pajulahden urheiluopiston Nikula-halli. Hilkka Högström 2011
Historia
Pajulahden urheiluopiston Nikula-halli on nimetty Pentti Nikulan mukaan. Nikula hyppäsi vuonna 1963 Pajulahdessa ensimmäisenä seiväshyppääjänä yli 5 metriä.

Pajulahden urheiluopiston päärakennus (hallinto, hallit, ravintola)
Pajulahden urheiluopiston päärakennus. Hilkka Högström 2011
Kuvaus
Monessa eri vaiheessa rakennetussa ja laajennetussa päärakennuksessa sijaitsee toimisto- ja opetustilojen lisäksi sisäliikuntatiloja sekä uimahalli.

Pajulahden yleisurheilu- ja tekonurmikenttä
Paljulahden yleisurheilukenttä ja tekonurmikenttä, takana näkyvät majoitusrakennukset ja päärakennus. Hilkka Högström 2011
Kuvaus
Yleisurheilukentän sisäosa jalkapallokenttänä (keinonurmikenttä).

Pajulahti-halli, liikuntahalli
Pajulahti-halli. Hilkka Högström 2011
Kuvaus
Halli on rakennettu v. 2010 pääasiassa jalkapalloa ja yleisurheilua varten. Lisäksi tiloja on myös mm. jousiammuntaa ja sisäliikuntaa varten. Suunnittelijana ProArk Oy.