HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Huovinrinteen varuskunnan urheilualue, Säkylä


 
Kuvaus
Huovinrinteen ns. korpivaruskunta on karun modernin 1960-luvun kasarmiarkkitehtuurin korkeatasoinen edustaja. Se on yksi etäälle asutuskeskuksista rakennetuista varuskunnista, muita ovat mm. Vekaranjärvi Valkealassa ja Hoikankangas Kajaanissa. Varuskunta-alue käsittää kasarmialueen lisäksi asuntoalueen, lähiharjoitusalueen ja taisteluampuma-alueen. Maastoltaan alue on mäntyvaltaista kuivaa kangasmetsää ja hiekkaharjua.

Ruokala, uima- ja urheiluhallli sekä sotilaskoti ovat arkkitehti Osmo Lapon suunnittelemia ja sijoitettu kasarmin keskeisen pihan ympärille, lähelle pääporttia. Osmo Lappo on suunnitellut eri puolille maata sijoitettujen korpivaruskuntien liikuntarakennuksia.

Varuskunnan muut liikuntatilat, urheilukenttä, koripallokenttä ja tenniskentät ovat tiiviinä ryhmänä urheiluhallin etelä- ja länsipuolella. Keskusrakennusten julkisivut ovat kalkkihiekkatiiltä sekä paikalla valettua betonia. Samoja materiaaleja on sovellettu myös rakennusten sisätiloissa. Katot ovat yleensä maalaamatonta, puhtaaksi valettua betonia, lattiat etupäässä graniittimosaiikki- tai laattalattioita ja ovet ja ikkunat puuta tummaksi kuullotettuna.
 
Historia
Rakennustyöt Säkylän Huovinrinteellä aloitettiin työllisyystöinä marraskuussa 1959, ja ensimmäiset joukot siirtyivät sinne 1963. Kokonaisuudessaa Porin Prikaati oli siirtynyt Säkylään vuoteen 1967mennessä.

Kasarmialueen keskustan suunnittelu- ja rakennustyö kestivät yhteensä kahdeksan vuotta. Käytännössä pitkä rakennusaika johtui siitä, että rakennustyöt tehtiin valtion työllisyystöinä vain talvikausina. Alueen asemakaavan on laatinut puolustusministeriön arkkitehti Pentti Viljanen. Suunnittelutyötä valvoi ja koordinoi puolustusministeriön rakennusosaston päällikkö Vilho Noko. Arkkitehti Osmo Lappo vastasi varuskunnan keskustan suunnittelusta. Samanaikaisesti Huovinrinteen varuskunnan keskustan kanssa Lapolla oli työn alla Kajaanin Hoikankankaan varuskunnan keskusta-alue, jossa hän käytti samoja rakenne- ja pohjaratkaisuja. Urheilukenttä ja tenniskenttä valmistuivat 1963, urheilutalo 1966 ja koripallokenttä 1980.
 
Lähteet
RKY-2010 sivut: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut ympäristöt, RKY-2010: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=4966 (18.11.2013)

Vilho Tervasmäki, Puolustushallinto sodan ja rauhan aikana 1939-1978, Puolustusministeriön historia II, Sotatieteen laitoksen julkaisuja XVII, Hämeelinna 1978.