HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Haanojan liikuntapuisto, Kouvola


 
Kuvaus
Haanojan liikuntapuisto on suunniteltu 1970-luvulla toteutetun, radan eteläpuolisen asuinalueen kaavoitusvaiheessa. Liikuntapuistossa sijaitseva monitoimihalli on liitetty alusta asti eteläisten kaupunginosien keskeiseen leikki- ja urheilupuistoon, johon on järjestetty kevyen liikenteen yhteydet joka suunnalta. Puiston kautta on myös mahdollisuus kulkea lähistöllä sijaitsevaan ulkoilumaastoon.
 
Historia
Kouvolassa järjestettiin monikäyttöisten liikuntahallien suunnitteluseminaari 16.-17.11.1979. Siellä apulaiskaupunginjohtaja Väinö Vuorinen esitteli Haanojan näin: ""Haanojan liikuntapuisto on kaikkine laitoksineen toteutettu 1970-luvun jälkipuoliskolla. Sen yhteyteen on keskitetty systemaattisesti ratapihan eteläpuolelle jäävän Kouvolan asutuksen (n. 10 000 as.) julkiset palvelukset, etenkin liikunnan tarpeita ajatellen. Puiston yhteydessä on mm. leikkipuisto, peruskoulu, luistinrata ja pelikenttiä. Puistoon on myös yhteys ulkoilureiteiltä sekä kevyen liikenteen reiteiltä, jotka on toteutettu täysin ajoneuvoliikenteestä erotettuina. Puiston mielenkiintoisin elementti lienee Haanojan Haali (haali = amerikansuomalaisten monitoimitalo).""
 
Lähteet
Timo Suurnäkki (toim.), Monikäyttöisten liikuntahallien suunnitteluseminaari 16.-17.11.1979 Kouvolassa. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu no 75. Kangasala 1980.