HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Seinäjoen urheilutalon alue, Seinäjoki

Seinäjoen urheilutalon sisäänkäynnin veistos on Raimo Utriaisen vuodelta 1987. Hilkka Högström 2011
Seinäjoen urheilutalon vihearaluetta ja kenttiä. Hilkka Högström 2011

 
Kuvaus
Seinäjoen rantaan 1970-luvulla rakennettu urheilutalon alue on osa laajempaa julkista rakentamista ja puistoja käsittävää jokimaisemaa ja useita kouluja käsittävää julkista rakentamista. Puistomaisessa miljöössä ovat urheilutalon lisäksi pallokenttä ja lentopallokenttä. Alueen aitaus, maavallitukset, valaistus, laatoitukset ja istutukset on huolellisesti suunniteltu ja urheilutalon sisäänkäyntiä juhlavoittaa dynaaminen metalliveistos.
 
Historia
Jokivarteen rajautuvalla tontilla oli aina sotien jälkeiseen aikaan saakka kyläasutukseen kuuluva maatila sekä sen rantaniittyjä ja -peltoja. Seinäjoen kauppala, vuodesta 1960 kaupunki kasvoi sotien jälkeen, jolloin tällöin rakennetun Kirkkokadun varrelle keskittyi julkista rakentamista. Sodan jälkeen laaditussa kaavasuunnitelmassa Urheilutalon alue on merkitty Alasen puistoksi.

Suomalaiset osallistuivat 1970-luvulla aktiivisesti kansainvälisen arkkitehtiliiton UIA:n (International Union of Architects) Sports and Leisure –työryhmään. 1977 UIA:n, opetusministeriön ja SAFA:n yhteisesti järjestämä kansainvälinen seminaari ”Sports and Leisure” järjestettiin Aulangolla. Seminaarissa kattavan kunnallisen liikuntapaikkaverkoston hierarkkinen suunnittelu oli keskeinen aihe. Samassa yhteydessä järjestettiin Suomen rakennustaiteenmuseossa samanniminen näyttely, jossa esiteltiin suomalaisia liikuntaympäristöjä. Näyttelyjulkaisuun oli koottu ansiokkaita liikuntapaikkasuunnitelmia Suomesta. Yksi niistä oli Seinäjoen uimahallin ja sitä ympäröivän liikunta-alueen suunnitelma.

Seinäjoen urheilu- ja uimahallirakennuksesta järjestettiin arkkitehtikilpailu, jonka voittivat vuonna 1973 arkkitehdit Markku Ikola ja Antti Ilveskoski. Rakennuksen ympäristöön varattiin tila jäähallille ja mm. tenniskentille, jotka eivät kuitenkaan toteutuneet. Pallokenttä ja lentopallokenttä valmistuivat 1978.
 
Lähteet
Sports&Leisure Architecture in Finland
VI Sports and Leisure Seminar held on 23-26 August 1977 in Aulanko.
SAFA 1977.

Peruskartta 1:20.000 Seinäjoki 1953