HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Niiralan urheilukeskus ja Koulupuiston alue, Kuopio


 
Kuvaus
Niiralan urheilukeskus ja Koulupuiston alue sijaitsevat Kuopion ruutukaavakortteleiden luoteiskulmassa, ollen osa Niiralan 1960-luvulla rakentunutta kerrostaloaluetta. Rakennukset sijoittuvat Mustinlammen puistomaiseen ympäristöön ja pohjoispuolella kohoavaan rinteeseen.

Rautatien jakamalla alueella ovat 1960- ja 1970-luvulla rakennetut uimahalli, keilahalli ja pallokenttä sekä 1990-luvun alkuvuosina valmistuneet monitoimitalo ns. Kuopio-halli ja pallokenttä.
 
Historia
Urheilukeskuksen alueella oli jo 1500-luvulla Hatsilan talo, joka 1700-luvulla oli puustelli ja 1800-luvulla osa kasarmialuetta. Tark´ampujain kasarmit rakennettiin 1880-luvulla alueen eteläkulmalle, jolloin Mustinlammen ympäristössä oli kasarmin niittyjä ja kasvimaita. Urheilukeskuksen alue oli tällöin kasarmin maareservinä. Savon rata valmistui 1889 Kuopioon saakka, jolloin alueelle tuli rakennustöiden yhteydessä valtion sorakuoppa. Sorakuoppaa käytettiin kasarmin ampumaratana ja lumenkaatopaikkana. Alueen kasarmikäyttö päättyi 1964, jonka jälkeen se vapautui kaupungin käyttöön.

Niiralan alueesta kehittyi Kuopion kaupungin ""urheilulaakso"". Sorakuoppa-alueelle rakennettiin uimahalli 1960-luvun lopulla sekä tekojäärata, jäähalli ja keilahalli 1970-luvulla. Viereiselle Koulupuiston alueelle rakennettiin lisäksi palloilukenttiä ja 1990-luvulla puistoon valmistui kauan kaupunkiin suunniteltu useiden lajien monitoimihalli, Kuopio-halli.

Niiralan ja Koulupuiston alue soveltuivat liikuntapaikkarakentamiselle, sillä lähistöllä oli useita kouluja, joiden myötä liikuntatilojen päiväkäyttö kasvoi. Alue katsottiin myös helposti saavutettavaksi kaupunkilaisten kannalta. Lisäksi aluetta pidettiin rauhallisena, puistomaisena ja tilavana. Liikenneyhteydet olivat riittävät, myös yhteydet muihin liikuntapaikkoihin oli mahdollista suunnitella toimiviksi.
 
Lähteet
Sanna Lindell, Kuopion liikuntapaikkarakentaminen 1960 – 1980. Yhteiskunta- ja aluetieteiden tiedekunta, Suomen historian pro gradu –tutkielma. Joensuun yliopisto 2007.

Kuopion uimahalli, rakennushistoriaselvitys, arkkitehtitoimisto Hannu Puurunen 2013.