HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Heinäpään urheilukeskus, Oulu

Heinäpään urheilukeskuksen kenttiä. Hilkka Högström 2011

 
Kuvaus
Heinäpään urheilukeskus sijoittuu Oulun ruutukaavakeskustan eteläreunalle, jossa sitä rajaavat asuinkortteleiden ohella Limingantullin ja Nuottasaaren teollisuus- ja liikealueet. Liikuntatilojen lisäksi alueella on Nuottasaaren koulu. Urheilukeskus on rakentunut vähitellen 1960-luvulta alkaen.

Heinäpään urheilukeskus käsittää monipuolisen ja ympärivuotiseen sisä- ja ulkoliikuntaan keskittyneen liikunta-alueen, jonka painopiste on jalkapallossa. Jalkapalloilua palvelevat viisi nurmipintaista ja yksi tekonurmpintainen ulkokenttä sekä Heinäpään palloiluhalli. Muuta liikuntatarjontaa edustavat yksityisessä omistuksessa oleva, sisäpalloilulajeja palveleva Liikuntakeskus Hukka. Alueella on lisäksi keilahalli, ratagolf, rullalautailualue, kuntorata/hiihtolatu sekä talvisin kaksi jääkiekkokaukaloa.
 
Historia
Heinäpään urheilukeskuksen alue oli sotien jälkeen Limingantullin laajaa peltoamaisemaa, jota rajasivat kaupunkikorttelit, rautatie ja Oulu Oy:n teollisuusalue.

Valmistuessaan 1965 Nuottasaaren koulu (ark.tsto Uki Heikkinen) oli Oulun suurin. Koulun yhteyteen tuli jousiammuntarata. Seuraavalla vuosikymmenellä rakennettiin kuntopolku ja Squashalli sekä 1980-luvulla keilahalli ja jalkapallokentät. Palloiluhalli valmistui 2007. Heinäpäässä oli pallokenttien viereen kasatulle jätemaakasalle rakennettu laskettelurinne, johon kuului Euroopan lyhyin hiihtohissi. Laskettelukeskus suljettiin vuosituhannen vaihteessa.
 
Lähteet
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuottasaaren_koulu

http://fi.wikipedia.org/wiki/Heinäpään_urheilukeskus

Peruskartta, 1: 20000, maanmittauslaitos 1953.