HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Lotilan urheilupuisto, Valkeakoski


 
Kuvaus
Lotilan urheilupuisto sijoittuu Lotilanjärven pohjoisrannalle, joka nykyisin on Valkeakosken taajamarakenteen laajenevaa reuna-aluetta. Urheilupuiston muodostavat Yhtyneiden Paperitehtaiden entisen ammattikoulun rantamaisemaan rakennetut pallokenttä, soutustadion, tennishalli, tenniskenttä, keilahalli ja uimaranta.
 
Historia
Roukon kylän taloista muodostettiin 1600-luvulla Lotilan kartano. Paperitehtaan omistukseen siirtyneelle kartanolle perustettiin 1929 Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiön ammattikoulu. Koulu oli sisäoppilaitos 16 vuotta täyttäneille pojille, jotka tulivat eri tehdaspaikkakunnilta.

Lotilan ammattikoulun uusi koulutalo valmistui 1961 ja kaarihalli 1964. Koulussa oli pieni uima-allas. Koulun kuri oli kova ja vapaa-ajanharrastuksiin satsattiin. Urheilu oli tärkeällä sijalla, Lotilaa kutsuttiin ”urheiluopistoksi”, josta moni huippu-urheilijakin sai koulutuksensa. Hakan pelaajista suuri osa kävi Lotilan ammattikoulun. Käytössä oli pääosin 1960- ja 1970-luvulla valmistuneet urheilu-ja tenniskenttä, uimala, hyppyrimäki, palloiluhalli, voimailutilat, sisäampumarata ja pöytätennishalli. Aluetta täydennettiin 1980-luvulla, jolloin rakennettiin mm. soutustadion, tennishalli ja jalkapallokenttä. Keilahalli valmistui 2006.
 
Lähteet
TOIVO NORDBERG, Vuosisata paperiteollisuutta III, Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiö 1952-1969 Juuso Waldenin aikaan. UPM-Kymmene Oyj [Valkeakoski 1998].