HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Ypäjän hevosopisto, Ypäjä


 
Kuvaus
Nykyisen Ypäjän hevosopiston alueella ovat toimineet Valtion hevossiittola sekä Puolustusvoimien hevoshuoltokoulu. Ypäjän hevosopisto muodostaa Suomen keskeisen hevosalan koulutukseen, jalostukseen ja tutkimustoimintaan keskittyneen laitoksen. Hevosopiston päätehtävänä on hevosalan ammatillisen perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen järjestäminen. Opistolla voi kouluttautua muun muassa hevostenhoitajaksi, ratsastuksenohjaajaksi ja -opettajaksi. Ammatillisen koulutuksen lisäksi Hevosopisto tarjoaa lyhytkursseja, nuorten hevosten koulutusta ja palveluja matkailijoille sekä järjestää vuosittain lukuisia ratsastuskilpailuja ja muita hevostapahtumia, joista merkittävin on Finnderby.Ypäjällä jalostetut hevoset ovat voittaneet 1950-luvulta alkaen useita ravikuninkuuksia sekä Suomen mestaruuksia joko koulu-, este- tai kenttäratsastuksessa.

Ypäjän hevosopiston alue on rakennettu eri aikoina ja muodostaa monipuolisen kokonaisuuden. Opiston rakennukset sijoittuvat Ypäjän taajaman itäpuolelle, osaksi Loimijoen laajaa viljelysmaisemaa. Maantien varteen sijoittuvat kolme 1930- ja 1980-luvulla rakennettua maneesia sekä hevosurheilualue, joka käsittää useita kenttiä ja raviradan.
 
Historia
Ypäjän Kartanonkylässä, Siittolanmäellä on kasvatettu hevosia jo 1800-luvulla. Puolustuslaitoksen Hevoshuoltokoulu toimi Ypäjällä vuosina 1934-1955. Valtion hevossiittola, jonka tehtävänä oli Suomen hevosjalostuksen edistäminen ja työntekijöiden kouluttaminen, aloitti toimintansa 1937 toimien sen jälkeen useilla eri nimillä. 1930-luvulla rakennetut tallit ja vuonna 1933 rakennettu vanha maneesi ovat edelleen käytössä.

Puolustuslaitoksen Hevoshuoltokoulun ja Valtion hevossiittolan yhteyteen perustettiin vuonna 1972 Suomen ratsastusopisto (SRO), joka oli Suomen Ratsastajainliiton kannatusyhdistyksen omistama yksityinen urheiluopisto. SRO koulutti ratsastuksenohjaajia ja -opettajia sekä tarjosi myös tuomari-, ratamestari-ja valmentajakoulutusta sekä hevosten koulutusta ja valmennusta. 1980-luvulla SRO rakennutti Ypäjälle tallin (nykyisin Hevosopiston ratsastuskoulun käytössä) sekä Ypäjä-hallin. Vuonna 1986 Ypäjän hevosopistosta tuli virallinen, laissa määritelty urheiluopisto. Vuonna 1993 Suomen ratsastusopiston ja Ypäjän hevostalousoppilaitoksen tilalle perustettiin Ypäjän hevosopisto.
 
Lähteet
RKY-2010: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=2192 (lainattu 22.11.2013)