HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Mikkelin urheilupuisto, Mikkeli


 
Kuvaus
Mikkelin urheilupuisto on keskeisellä paikalla Mikkelin kaupungissa, kirkon ja oppilaitosten lähinaapurina. Puiston kentät ovat ympäröivää kaupunkia matalampana ja kenttien laitojen pengerrykset istutuksineen ja puustoineen muodostavat puistosta vihreän keitaan. Puistossa on olympiamitalisti Eero Lehtosen patsas. Veistos on Panu Patomäen tekemä ja vuodelta 1984.
 
Historia
Syksyllä 1916 valmistui Hänninhaudan urheilukenttä, jossa oli 300 metrin juoksurata ja ensimmäinen jalkapallokenttä. 1900-luvun kuluessa urheilupuistoa laajennettiin ja uudistettiin.

Arkkitehti Martti Välikangas suunnitteli 1930-luvun alkuvuosina Mikkelin urheilupuiston portin ja valkoisen funktionalistisen lippukioskin. Välikangas suunnitteli uransa aikana useita rakennuksia Mikkeliin. Liikuntaympäristösuunnitelmista hänen tunnetuin työnsä on Helsinkiin vuoden 1940 olympialaisiin rakennettu kaarevakattoinen Ruskeasuon ratsastusmaneesi ja kaksi tallia. Myös samoja olympialaisia varten rakennettu Käpylän olympiakylä Helsingissä lukeutuu hänen työluetteloonsa yhdessä Hilding Ekelundin kanssa.

Eero Lehtonen, jonka patsas on Mikkelin urheilupuistossa, on ainoa yleisurheilun 5-ottelun kaksoisvoittaja olympiakisojen historiassa - hän voitti kultaa Antwerpenissä ja Pariisissa - mutta myös lajin viimeinen olympiavoittaja, sillä viisottelu poistettiin olympialaisten yleisurheilusta Pariisin kisojen jälkeen.
 
Lähteet
""Mikkeli urheilukaupunkina"" www.mikkeli.fi, julkaistu 1998.

Tallennetut kohteet

Mikkelin Urheilupuiston koulu
Historia
Nykyinen Urheilupuiston koulu aloitti Mikkelin Yksityisenä Suomalaisena Tyttökouluna syyskuussa 1879. 1972 koulusta tuli Mikkelin Yhteislyseo ja peruskoulun takia Mikkelin Urheilupuiston yläaste ja Urheilupuiston lukio. Vuonna 1999 nimi muutettiin Mikkelin Urheilupuiston kouluksi.
Lähteet
Urheilupuiston koulun verkkosivut http://urheilupuistonkoulu.net.