HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Killerin ravi- ja liikuntakeskus, Jyväskylä

Killerin vanhempi katsomorakennus. Hanna Tyvelä 30.7.2011
Killerin ravirata. Hanna Tyvelä 30.7.2011

 
Kuvaus
Killerin ravi- ja liikuntakeskus sijaitsee Köhniöjärven ja Kortemäen väliin jäävällä metsikköisellä alueella. Ravirata on rakennettu pienen Killerväjärven ympärille ja järvi on edelleen olemassa raviradan keskellä.

Raviradalla on runsaasti erilaisia rakennuksia, joista mittavimpia ovat 1970-luvulla ja 2000-luvulla valmistuneet katsomorakennukset radan eteläisessä päässä. Vanhemman katsomorakennuksen katolla on suuri, kulmikas tuomari- ja valvontatorni. Raviradan viereen on rakennettu sisäliikuntahalleja, myös kuplahalli, sekä tenniskenttä ja skeittiparkki.
 
Historia
Jyväskylän ensimmäinen maalle rakennettu ravirata sijaitsi 1910-luvulta alkaen nykyisen Hippoksen liikunta- ja urheilupuiston alueella. Se säilyi hevosurheilukeskuksena, kunnes 1950-luvulla raviradan alue alkoi Jyväskylän yliopiston rinnalla kehittyä monipuoliseksi urheilukeskukseksi. Ravit siirtyivät Hippokselta Killerväjärvelle 1974. Killerväjärven ympärille alkoi 1970-luvulla rakentua hevosurheilukeskus, joka on laajentunut ja monipuolistunut.
 
Lähteet
Erkki Huovinen, Jyväskylän Hippos–Kampus alueen kehittäminen Harjun reunasta ja kaviourasta opetuksen, tutkimuksen sekä liikunnan keskukseksi. Jyväskylän kaupunki 2007.

Rataesittely; www.killeri.fi, 8.9.2011.

Tallennetut kohteet

Killerin liikuntakeskus
Killerin urheiluhalli. Hanna Tyvelä 30.7.2011
Kuvaus
Killerin liikuntakeskus sijatsee raviradan takana. Se koostuu urheiluhallista ja kahdesta kuplahallista. Liikuntakeskuksen palloilulajeihin kuuluvat salibandy, sulkapallo, tennis, pöytätennis, padel, futsal ja koripallo.
Lähteet
www.killerinliikunta.fi; 17.8.2011.

Killerin ravirata
Killerin raviradan itäinen kaarre. Hanna Tyvelä 30.7.2011
Historia
Killerväjärven ympärille, noin 4 kilometrin päähän Jyväskylän keskustasta, rakennettiin ravirata 1974. Sitä ennen jyväskyläläisravit kisattiin keskustan kupeessa Hippoksen 1910-luvulla rakennetulla raviradalla. Hippoksen raviradan ympärille rakentui 1900-luvun kuluessa erilaisia urheilukenttiä. Alueen urheilutoiminnan kehittyessä ja liittyessä toiminnallisesti yhteen 1960-luvun lopulla Jyväskylän yliopiston vasta perustetun liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnan kanssa, muodostui Hippoksen alueesta ahdas paikka raviurheilulle. Uusi raviradan paikka kaupungin ulkopuolella mahdollisti laajan maa-alueen varaamisen hevosurheilulle; raviradan yhteyteen rakennettiin useita harjoituskenttiä ja ratsastushalli.
Kuvaus
Killerin ravirata on rakennettu Killerväjärven ympärille. Järvi on edelleen olemassa raviradan keskellä ja antaa raviradalle poikkeuksellisen ilmeen. Killerillä on vanha katsomorakennus 1970-luvulta sekä uudempi 2000-luvulla rakennettu Pegasus-katsomo. Katsomot sijaitsevat rinnakkain raviradan tien puoleisella reunalla. Molemmissa rakennuksissa on katsomoiden lisäksi ravintolatiloja.
Lähteet
Erkki Huovinen, Jyväskylän Hippos–Kampus alueen kehittäminen Harjun reunasta ja kaviourasta opetuksen, tutkimuksen sekä liikunnan keskukseksi. Jyväskylän kaupunki 2007.

Rataesittely; www.killeri.fi, 8.9.2011.