HYVINVOINTI-SUOMEN LIIKUNTAYMPÄRISTÖT TEEMAHANKE 2011-2012
Lapin Urheiluopisto, Rovaniemi

Lapin Urheiluopiston päärakennus. Hilkka Högström 2011
Lapin Urheiluopisto, opasteet. Hilkka Högström 2011

 
Kuvaus
Lapin Urheiluopisto Rovaniemen Ounasvaaralla on nuorin ja pohjoisin Suomen urheiluopistoista (valtakunnallisista liikunnan koulutuskeskuksista). Se on perustettu 1972. Lapin opisto on ainoa urheiluopisto, jota ei ole rakennettu välittömästi luonnonveden äärelle, mutta kaikkien urheiluopistojen tavoin myös Lapin Urheiluopisto on sijoitettu vaikuttavaan luonnonmaisemaan, Ounasvaaran etelärinteelle. Ounasvaaralla ja opiston ympäristöllä on pitkä, monien suomalaisten tuntema talviurheilu-, retkeily- ja matkailuhistoria.

Lapin Urheiluopiston 1976 valmistunut mittava päärakennus on suhteiltaan ja detaljeiltaan punnittu ja olemukseltaan moderni. Suorakaiteinen ja suurhallin osalta kaarikattoinen päärakennus piti valmistuessaan sisällään liikunta-, opetus- ja majoitustiloja. Rakennuksen toinen pääsuunnittelija arkkitehti Martti Jaatinen tunnetaan puolisonsa arkkitehti Marjatta Jaatisen kanssa arkkitehtuuriltaan arvostetun Turun Kupittaan urheiluhallin suunnittelijoina. Kokemus Kupittaalta on vaikuttanut myös Lapin Urheiluopiston suunnittelutoimeksiantoon. Opiston päärakennus on valmistuessaan ollut detaljeihin asti punnittu selkeä kokonaisuus. Sen metalli- ja lasipinnat ovat muodostaneet pintamaisen julkisivun, jota myöhemmät pinnoitukset ovat jonkun verran muuttaneet.

Opiston tienoo on ollut Ounasvaaran hiihtokisojen päänäyttämö. Myöhemmin opiston lähiympäristöön on rakennettu kaksi muutakin kookasta liikuntarakennusta ja Urheiluopiston päärakennusta on 2000-luvun alussa laajennettu kahdesti. Ounasvaaran monipuoliset liikuntaympäristöt ja reitit ovat alusta alkaen olleet Urheiluopistonkin käytössä.

Rovaniemen liikuntapainotteiset oppilaitokset ovat opiston lähellä. Lapin Urheiluopisto poikkeaa useista opistoista siinä, että se on rakennettu lähelle kaupunkikeskustaa: opistolta on noin neljän kilometrin matka Rovaniemen keskustaan.

Muihin urheiluopistoihin verrattuna Lapin Urheiluopiston tontti on pieni ja päärakennuksen lisäksi siihen kuuluu vain kaksi erillistä majoitusrakennusta. Niiden tummat, puhtaaksi muuratut kaarevat tiilijulkisivut ovat mäntymetsän reunassa, mutta päärakennuksen peltipintaisten ja osin värikylläisten laajennusten takia majoitusrakennukset ovat nykyään päärakennuksen lähipiirissä. Opiston pääsisäänkäynti on siirretty laajennusosaan.
 
Historia
OPISTON PÄÄVAIHEET

1972 Lapin Urheiluopistosäätiö perustettiin ja toimintaa käynnistettiin vuokratiloissa, lajeina mm. pujottelu, hiihto.
1976 alkoi toiminta yleisopistona, valmennus-, valmentaja- ja ohjaajakoulutus.
1979 opisto pääsi urheiluopistolain piiriin.
1993 Lapin Urheiluopisto Oy perustettiin (ensisijaisesti kiinteistöyhtiöksi).

RAKENTAMISEN PÄÄVAIHEET

1973 sijoituspaikkakunta päätettiin, ensimmäinen urheiluopisto, joka sijoitettiin asutuskeskuksen läheisyyteen, Ounasvaaraan Rovaniemelle, vanhan hiihtostadionin luonnonläheiseen maastoon.
1973 Arkkitehtitoimisto Marjatta ja Martti Jaatinen valittiin alueen pääsuunnittelijaksi.
Suunnittelua aloitettaessa arvioitiin jo olemassa olevat ympäristön liikuntaympäristöt sekä Rovaniemen kaupungin liikuntapaikat, samoin arvioitiin myös sijoitus Ounasvaaraan, silhuetti ja maisema.
1976 opiston päärakennus valmistui, suurhalli, jossa monipuolinen tilaohjelma: kenttiä, ratoja, halleja ja saleja eri lajeja ja käyttötarkoituksia varten. Rakennuksessa oli myös majoitushuoneita sekä opisto- ja ravintolatilat.
1978 uimahallin ja ampumahallin sisustustyöt.
1987 asuntola 1 ja kuntoasema SYKE. Arkkitehtitoimisto Marjatta ja Martti Jaatinen.
1990 asuntola 2, musiikkiliikuntasali, kirjasto. Arkkitehtitoimisto Marjatta ja Martti Jaatinen.
1994 uimahallin saneeraus.
1985 keilahallin rakennutti Rovaniemen kaupunki, samoin 1990-luvulla Ounashallin ja ampumahiihdon olosuhteet.
1999 kellarin pannuhuone muutettiin auditorioksi. Arkkitehtisuunnittelu Arktes Oy, Oulu.
2000-luvun ensimmäisellä kymmenellä päärakennuksen alakerran ampumatiloihin tehtiin koulutus- ja sisäliikuntatiloja, päärakennusta laajennettiin metallipintaisella osalla etelään, urheiluhalli remontoitiin, Arkkitehdit Oy Janne Lehtipalo.
2011 päärakennusta laajennettiin majoitussiivellä, SIPARK Oy, arkkitehti Saila Palviainen.

PÄÄSUUNNITTELIJAT

Arkkitehdit Marjatta ja Martti Jaatinen suunnittelivat 1971 valmistuneen, arkkitehtuuriltaan arvostetun Kupittaan urheiluhallin eli monitoimihallin. Martti Jaatinen tutustui Kupittaan suunnittelun yhteydessä myös Moskovassa 1972 Munchenin olympialaisiin valmistautuvien urheilijoiden harjoitteluolosuhteisiin. Olympialaismatkan aikana arkkitehtitoimistoon otti yhteyttä Lapin Urheiluopiston johtaja Allan Pietilä, ja Jaatinen sai Lapin Urheiluopiston suunnittelun jatkona Kupittaan hallin suunnittelulle.

Suunnittelutehtävän saatuaan Jaatiset lensivät Rovaniemelle tutustumaan rakennuspaikkaan. Innostus kaupungissa oli suuri ja vastaanotto jopa niin vieraanvarainen, ettei Ounasvaaran tontille ennätettykään ennen iltakoneen lähtöä. Virallinen delegaatio saattoi arkkitehdit lentoasemalle ja keskusteli Finnairin lentokapteenin kanssa. Arkkitehdit ohjattiin siiven etupuolelle ikkunapaikoille, lentokone kaartoi Ounasvaaralle ja kierteli vaaraa siivenkärki puunlatvoja hipoen ja arkkitehdit tarkastelivat tonttia minkä kerkesivät, kunnes noustiin kohti etelää.

Martti Jaatinen toimi Teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin professorina 1967–1991.
 
Lähteet
Allan Penttilä, Lapin Urheiluopistosäätiö 1972-1997. Rovaniemi 1997.

Leena Jääskeläinen (toim.), OH 1927 maailman paras. Rovaniemi 2007.

Mikko Jaatisen haastattelu 11/2011.

Tallennetut kohteet

Lapin Urheiluopiston majoitusrakennukset Kammi 1 ja Kammi 2
Lapin Urheiluopisto, majoitusrakennus Kammi 2. Hilkka Högström 2011
Lapin Urheiluopisto, majoitusrakennus Kammi 2, musiikkiliikuntasali ja kirjasto. Hilkka Högström 2011
Historia
Marjatta ja Martti Jaatisen arkkitehtitoimisto suunnitteli majoitusrakennukset, nuorempi rakennuksista on edellisten pojan, arkkitehti Mikko Jaatisen, suunnittelema.
1987 asuntola 1 ja kuntotutkimus- ja hoitoasema SYKE.
1990 asuntola 2, musiikkiliikuntasali, kirjasto.
Kuvaus
Lapin Urheiluopiston tiilipintaiset ja majoitusosan pohjakaavalta puolipyöreät majoitusrakennukset Kammi 1 ja Kammi 2 1980-luvun lopulta ovat opiston päärakennuksen tavoin Marjatta ja Martti Jaatisen arkkitehtitoimiston suunnittelemia.

Pienimittakaavaiset rakennukset sijoittuvat mäntyiseen metsänreunaan ja poikkeavat tumman tiilipintansa ja kaartuvan muotonsa ansiosta suorakulmaisesta ja metallipintaisesta päärakennuksesta. Päärakennuksen ensimmäisen rakennusvaiheen suunnittelijat ovat näin majoitusrakennuksia suunnitellessaan antaneet niille luonnonläheiset puitteet. Päärakennuksen myöhemmät laajennukset ovat muuttaneet majoitusrakennusten asemaa kokonaisuudessa niin, että nykyään päärakennus, sen sisäänkäynti ja hotellisiipi lomittuvat tiiviiksi rakennuskokonaisuudeksi majoitusrakennusten kanssa. Pihat on asfaltoitu rakennuksiin asti.
Lähteet
Rovaniemen kaupungin rakennusvalvonnan rakennustarkastuskortisto.

Allan Penttilä, Lapin Urheiluopistosäätiö 1972-1997. Rovaniemi 1997.

Lapin Urheiluopiston päärakennus
Laipin Urheiluopiston päärakennus Hilkka Högström 2011
Historia
1976 arkkitehti Jaatisten suunnittelema Lapin Urheiluopiston päärakennus valmistui. Keskeisin tila oli suurhalli. Päärakennuksen kellarissa oli koko rakennuksen mittainen ampumahalli. Ylimmässä kerroksessa olivat majoitustilat, jotka myöhemmin muutettiin työ- ja toimistotiloiksi.

UIMAHALLI
1978 uimahallin sisustustyöt valmistuivat.1985-86 uimahallin terapia- ja poreilualtaat valmistuivat. 1994 uimahalli saneerattiin, muutettiin kuntosaliksi.

KEILAHALLI
1985 keilahallin rakennutti Rovaniemen kaupunki.

AMPUMAHALLI
1978 ampumahallin sisustustyöt tehtiin. 2005-2006 päärakennuksen alakerran ampumatiloihin tehtiin koulutus- ja sisäliikuntatiloja.

URHEILUHALLI
2006-2008 tehtii urheiluhallin remontti, jossa uusittiin sisäkatto, valaistus ja ilmanvaihto.

PÄÄRAKENNUKSEN LAAJENNUKSET
2004 päärakennuksen toista sivua laajennettiin peltipintaisella osalla. Tilaan sijoitettiin uusi uimahalli ja kylpylä (vanhasta uimahallista tehtiin kuntosali). Laajennuksen yhteydessä alkuperäinen urheiluhalli laajeni niin, että sivuparven alle saatiin kulkureitti ja telinevoimistelulle, judolle ja testaukselle saatiin tilat. Yläkerran ruokala oli alunperin urheiluhalliin avoin parvi, mutta se erotettiin lasiseinällä uimahalliuudistuksen yhteydessä. Uimahallin ikkunat siirrettiin ravintolan ja hallin välille.

2011 päärakennusta laajennettiin ja rakennukselle tehtiin laajennusosaan uusi pääsisäänkäynti pohjoisesta. Tiloihin tuli hotelliosan lisäksi mm. liittymä allasosastoon, kahvilaan, ravintolaan, keilahalliin ja liikuntasaleihin, kokous-, koulutus- ja lasten liikuntatiloja. Laajennuksen suunnitteli oululainen arkkitehtitoimisto SIPArkOy, pääsuunnittelija oli Saila Parviainen.
Kuvaus
Lapin Urheiluopiston päärakennus on valmistunut Ounasvaaran etelärinteelle kolmessa eri vaiheessa. Vanhin osa vuodelta 1976 on mittava, suorakaiteinen rakennus, jonka monitoimihallia kattaa kaarikatto. Päärakennuksen vanhimman osan keskeisin tila on laaja kaarikattoinen liikuntahalli, jossa on mm. peräkkäin kolme täysimittaista palloilulajeille mitoitettua kenttää, hallia kiertää kallistettu juoksurata. Päärakennuksen ja sen monipuolisen tilaohjelman (suurhalli, ratoja ja saleja eri lajeja ja käyttötarkoituksia varten, kerrosala yli 12 000 neliötä) ovat 1970-luvulla suunnitelleet arkkitehdit Marjatta ja Martti Jaatinen.

Suurhallin julkisivut ja perustoiminnot ovat pääosin pysyneet ennallaan. Opiston päärakennusta on laajennettu toiselta sivultaan kahteen otteeseen peltiprofiilipintaisilla, tasakattoisilla osilla, joissa on mm. uimahalli ja hotellitiloja.
Lähteet
Allan Penttilä, Lapin Urheiluopistosäätiö 1972-1997. Rovaniemi 1997.

Ounasvaaran lukio
Ounasvaaran urheilulukio. Hilkka Högström 2011
Historia
1967 Ounasvaaran yhteiskoulu perustettiin ja huonetilaohjelma valmistui, pääsuunnittelijaksi valittiin rovaniemeläinen arkkitehti Aarne Holttinen.
1969 ensimmäinen rakennusvaihe valmistui (Holttinen).
1971 perustettiin lukio.
1972 toinen rakennusvaihe valmistui (Holttinen).
1972 Lapissa siirryttiin ensimmäisenä maassa peruskouluun, yhteiskoulun tilalle tuli Ounasvaaran lukio ja Ounasvaaran yläasteen koulu.
1981 hyväksyttiin Katajarannan peruskoulun ja Ounasvaaran yläasteen ja lukion lisärakennushankkeiden toteutusohjelma, arkkitehti oli edelleen Aarne Holttinen.
1991 valmistui ala- ja yläasteen teknisten töiden tilat sisältävä rakennus.
1993 rakennettiin lisätiloja.
Ounasvaaran yhteiskoulu menestyi alusta alkaen urheilussa (eritoten jalkapallossa, mäenlaskussa ja hiihdossa).
Lapin Urheiluopiston uudisrakentaminen Ounasvaaralle, koulun lähinaapurustoon, teki ajankohtaiseksi urheilulukiohankkeen. 1976 urheilulukiokokeilu alkoi urheilussa menestyville, ja 199 virallistettiin valtioneuvoston hyväksymä liikunnan luokaton erikoislukio Ounasvaaralle.
Domus Arctica oppilasasuntola rakennettiin koulun lähelle 1970-luvulla.
Kuvaus
Ounasvaaran lukio on osa 1960-luvulla rakennettua ja sen jälkeen laajennettua koulurakennusten kokonaisuutta Ounasvaaralla, Kiirunan asuinalueen vieressä. Rakennusten vaalea tiilipinta ja tasakattoiset rakennusmassat ovat rovaniemeläisen arkkitehdin Aarre Holttisen suunnittelemia. Ounasvaaran lukio sijaitsee Lapin Urheiluopiston lähellä ja se on virallinen urheilulukio, jollaisia on muidenkin valtakunnallisten urheiluopistojen yhteydessä.

Koulu on nykyään osa urheiluakatemiaa, jossa kaikkien kouluasteiden ja Rovaniemen oppilaitosten on tarkoitus tukea koululaisen ja ammattiin opiskelevan tavoitteellista urheilu-uraa. Urheiluakatemian toiminta keskittyy Ounasvaaran Urheiluopiston ja liikuntapaikkojen alueelle, ja urheiluakatemiatoimintaa koordinoi Lapin Urheilopisto.

Ounasvaaran lukion samoin kuin muidenkin akatemiaan kuuluvien koulujen liikuntatilat ja kentät ovat muiden kuin akatemialaisten käytössä.
Lähteet
Jorma Tervo, Ounasvaaran yhteiskoulu 1967-1972. Lukio 1972-1991. Yläasteen koulu 1972-1991. Rovaniemi 1994.