Pirkkolan liikuntapuisto on pääosin 1960–1970 -luvuilla rakentunut 66 hehtaarin alue. Se on sijaintinsa puolesta osa laajaa Keskuspuiston aluetta, joka kulkee yhtenäisenä Helsingin keskustan Eläintarhan liikuntapuistosta aina Vantaankoskelle asti. Pirkkola on Helsingin kaupungin koko kaupunkialueelle laatiman pitkäntähtäimen liikuntapaikkasuunnitelman ensimmäinen mittava investointi ja toteutus. Pirkkolan rakentamisella kaupunki on pyrkinyt tarjoamaan monipuoliset liikuntapaikat kaupungin pohjoisosan, kuten Maunulan, Pirkkolan ja Pohjois-Haagan asukkaille.
Pirkkolan liikuntapuiston metsämaastoinen alue ulkoilureitteineen, kenttineen ja rakennuksineen sijoittuu Keskuspuiston puoliväliin, ja maastossa on viitoitetut retkeilytiet ja kuntopolut Laaksoon, Paloheinään ja Pitkäkoskelle. Kuntoratoja on alueella lähes 6 kilometrin verran. Ne toimivat talvisin latuina tai aurattuina ulkoiluteinä.
Alueen halki kulkee pitkittäinen harjuvyöhyke. Hallirakennukset (palloilu-, jää- ja uimahalli sekä voimailusalit) sekä hiihdon vaatimat tilat on sijoitettu tälle harjualueelle, ulko- ja talviurheilukentät ja -radat taas sitä ympäröiville alavammille alueille.
Alueella sijaitsee lisäksi lasten uimalammikko ”Pirkkolan Plotti” ja kahvila.
Pirkkolan liikuntapuiston rakennukset ovat kookkaita ja ilmeeltään pelkistettyjä. Puiston luonne perustuu metsäisen ympäristön ja rakennusmassojen teollisen ja teknisen ilmeen väliseen jännitteeseen ja vuorovaikutukseen. Arkkitehtuurin teemoja ovat selkeä tilarakenne, perusmuodoista lähtevät rakennusvolyymit sekä valittujen rakennusmateriaalien aitous ja voimakas materiaalintuntu. Rakennukset ovat päärakennusta ja jäähallia lukuun ottamatta tasakattoisia ja pääosin yksikerroksisia. Rakennuksia on häivytetty maastoon hyödyntäen sen kumpuilevia muotoja.
Pääasialliseksi julkisivumateriaaliksi on valittu puhdas betoni, jota on pääosin käytetty pinnoittamattomina betonielementteinä. Vankkojen betonipintojen rinnalla teräsrakenteiset laajat lasiseinät ja toisaalta matalat nauhamaiset ikkunavyöhykkeet keventävät kokonaisuutta ja tiivistävät sidettä ympäröivään luontoon.
Sileiden elementtipintojen rinnalla rakennusten sisätilojen ilmettä luovat myös lautamuottikuvioidut betonirakenteet. |