LIIKUNTA- JA URHEILUYMPÄRISTÖJEN ARVOISTA JA MERKITYKSISTÄ
Liikuntaympäristöjen arvot ja merkitykset ovat monien tekijöiden summia. Niitä on tärkeää tarkastella kulttuurisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa, jotta voi arvioida joskus selviönäkin pidetyn ympäristön arvoja.
1900-luvun jälkipuoliskon julkisilla varoilla toteutetut liikuntaympäristöt:
- ovat hyvinvointi-Suomen määrätietoisesti rakentama keskeinen yhteiskunnallinen instituutio.
- ovat yhteiskunnallisen suunnittelun ja päätöksenteon ympäristöjä.
- ilmentävät maan hyvinvointistrategiaa, ne liittyvät yhtä hyvin terveyden, hyvinvoinnin kuin kasvatuksenkin tutkimukseen ja historiaan.
- ovat myös sosiaalipolitiikkaa: tarjoamalla tasa-arvoon pyrkiviä sääntöjen säätelemiä kanssakäymisen ja vapaa-ajan ympäristöjä on haluttu ehkäistä kaupungistumisen ongelmia.
- ovat kaupunkisuunnitteluun ja –ympäristöön oleellisesti kuuluvia osia, jotka ovat yhdyskuntasuunnittelijoiden, modernistisen tehokkaan suunnitteluperiaatteen mukaan toteuttamia.
- ovat kunnan taloudellisten olosuhteiden, taloudellisen kasvun ja kulttuurin mukana kehittyneitä, parhaimmillaan yksilön ja koko yhteisön identiteettiä luovia ja itsetuntoa ruokkivia ympäristön osia.
- ovat yksilön, yhteisön ja kansakunnan spektaakkelin tiloja, joihin liittyy symbolimerkityksiä.
- noudattavat kansainvälisiä esikuvia ja kehityslinjoja sisäisiltä rakenteiltaan ja varustuksiltaan, kaupunkisuunnittelullisesti ja arkkitehtonisesti.
MILLOIN LIIKUNTAYMPÄRISTÖJEN ARVOT OVAT PUNTARISSA
- kasvavissa kaupungeissa, joiden yhdyskuntarakenne tiivistyy
- yhdistyvissä kunnissa, joiden palvelu- ja yhdyskuntarakenne muuttuu
- asuinalueilla ja kylissä joissa kouluja lakkautetaan
- liikuntarakennuksissa tai -puistoissa, joiden tarkoituksenmukainen ylläpito, korjaus ja säilyttäminen ovat vaakalaudalla
MITÄ INVENTOINNEISSA JA SELVITYKSISSÄ TARKASTELLAAN
- liikuntaympäristöä osana koko kunnan tai sen osan rakentumista (kunnan kasvu ja kehitys, kaavoitushistoria, aluesuunnitelmat, oppilaitokset, elinkeinorakenne)
- liikuntaympäristöä aluekokonaisuuksina ja verkostoina (maankäytön historia, maisemarakenne, -kuva ja -tila)
- liikunta- ja urheilupuiston tilasommittelua, sisäisiä ja ulkoisia liikkumis- ja liikennejärjestelyjä, teitä ja reittejä, viherrakentamista, pengerryksiä ja kasvillisuutta, näkymiä, rajoja ja aitoja, valaistusta, siltoja, opasteita, laitureita
- kenttiä, ratoja ja liikuntarakennuksia (katsomot, kioskit, pukukopit, paviljongit, hallit) osana liikunta- ja urheilupuiston kokonaisuutta.
ONKO LIIKUNTAYMPÄRISTÖ KULTTUURIYMPÄRISTÖ - ARVOJEN PUNNITSEMISESTA
Liikuntaympäristöjen arvoja voi lähestyä monelta eri kantilta, esimerkiksi sen perusteella, miten alue tai kohde ilmentää
- kunnan elinkeinorakenteen, hallinnollisen aseman, maantieteellisen sijainnin ja luonnonolojen erityisiä ja erilaisia piirteitä, jotka ovat oleellisesti vaikuttaneet kunnan liikunta- ja urheilukulttuuriin sekä niitä varten rakennettuihin ympäristöihin (kuten esimerkiksi teollisuuslaitokset, opettajaseminaarit, rajavartiolaitos, varuskunta, yliopisto, urheiluopisto).
- liikunta- ja urheilukulttuurin ja -rakentamisen eri osa-alueita tai ilmiöitä kunnan alueella tai alueellisesti tai jopa valtakunnallisesti.
- kansallisen liikunta- ja urheilurakentamisen eriaikaisia ihanteita.
- kaavoituksen liikuntaympäristöjen suunnittelulle asettamia laatutavoitteita.
- erilaisten liikuntaympäristöjä koskevien lakien, asetusten, hallinnollisten ohjeiden ja oppaiden sekä säännöksien toteutumista.
Arvoja voi punnita myös seuraavien näkökohtien pohjalta, kun liikuntaympäristö tai -kohde
- on ympäristökokonaisuus, joka muodostuu useista erilaisista ja eriaikaisista tekijöistä ja vaiheista, ja kuvastaa useamman liikunta- ja urheilulajin kehitystä tai ympäristöä = ajallisen, toiminnallisen, arkkitehtonisen tai muun monipuolisuuden sekä yhteisöllisen toiminnan jatkuvuuden sekä paikallisidentiteetin arvot.
- on toteutettu yhtenäisen suunnitelman pohjalta ja vastaa hyvin suunnittelun ja rakentamisen aikaista viherympäristöä, rakennuskantaa, kokonaissommitelmaa, ulkoasua ja sisätiloja = edustavuuden, kokonaisuuden, säilyneisyyden ja jatkuvuuden arvot.
- muodostuu erilaisista korkeatasoisista elementeistä, sen luonnonolot ja rakennettu viherympäristö, maasto, puusto, polut, reitit, sekä liikunta- ja urheilurakentamisen suhde maisemaan ja rakennusten sijoitus suhteessa ympäristöönsä ovat tasapainoisia ja ympäristökokonaisuus on korkeatasoinen = paikallisen maiseman, luonnonpiirteiden ja ympäristön sekä arkkitehtuurin arvot.
- edustaa ainutlaatuista tai harvinaista liikunnan, urheilun tai rakentamisen ilmiötä taikka ilmiötä, josta on tullut harvinainen tai uhanalainen = kohteen ainutlaatuisuuden tai harvinaisuuden arvot suhteutettuna kuntaan, maakuntaan tai koko maahan.
- liittyy historialliseen liikunnan tai urheilun tapahtumaan, prosessiin tai joukkueeseen, organisaatioon, valmennukseen ja koulutukseen, kansalaistoimintaan, seuraan tai henkilöön = arvot historiallisen tapahtuman tai ilmiön todisteena tai siitä kertovana ja tietoa lisäävänä esimerkkinä (symboliarvo).
- on saavuttanut vakiintuneen sijan kunnan tai jopa maan liikuntaympäristöjen rakentamisen historiassa tai oman erityissektorinsa sisällä = ensimmäisen, varhaisen, uraauurtavan ja/tai esimerkiksi muodostuneen ympäristön tai rakennuksen arvot.
- on ansainnut tärkeän aseman kunnan tai jopa maan rakennus- ja/tai arkkitehtuurihistoriassa = rakennushistoriallinen, -tekninen, arkkitehtuurin arvo.
LIIKUNTA- JA URHEILURAKENNUKSEN ARVOISTA
Liikuntarakennus voi olla liikuntahistorian vaiheiden kannalta, rakennusteknisesti, arkkitehtonisesti, ympäristökuvaltaan tai käytöltään paikallisesti, alueellisesti tai valtakunnallisesti merkittävä. Liikuntarakennukseen välittömästi liittyvä ympäristö erilaisine rakenteineen voi olla ansiokas ja maisema-arvot huomioiva. Liikuntarakennus voi olla laatuaan ensimmäinen, varhainen, ainoa tai harvinaistuva. Liikuntarakennus voi liittyä korkeatasoisena esimerkkinä valtakunnallisesti ohjattuun suunnitteluun, rakentamiseen, säädöksiin ja rakentamiselle asetettuihin tavoitteisiin.
Esimerkkejä: Yrjönkadun uimahalli (Helsinki), Hyvinkään Sveitsin uimahalli ja maauimala, Tapiolan uimahalli (Espoo), Tanhuvaaran urheiluopiston avohalli (Savonlinna), Pajulahden urheiluopisto Nikula-halli/liikuntahalli (Nastola), Hakametsän jäähalli (Tampere), Ratinan stadion (Tampere), Paavo Nurmen stadion (Turku), Vimpelin pesäpallostadion, Serlachiuksen tenniskeskus (Mänttä), Uudenkaupungin purjehdusseuran paviljonki. |