Ahveniston uimakeskus rakennettiin 1951 arkkitehti Ilmari Niemeläinen piirustusten mukaan Helsingin 1952 olympialaisten nykyaikasta viisiottelua varten. Niemeläinen, joka oli itsekin menestynyt uimahyppääjä, laati alueen yleissuunnitelman 1949. Uimalaitoksen allas hyppytorneineen ja katsomoineen rakennettiin 1951. Hämeenlinnan kaupunginarkkitehti Olavi Sahlberg suunnitteli pukusuojan 1951 ja valvomorakennuksen 1952. Valvomorakennus ei kuulunut Niemeläisen alkuperäiseen urheilukeskuksen yleissuunnitelmaan ja olikin tarkoitettu vain väliaikaiseksi olympialaisten toimintoja palvelevaksi rakennukseksi. Olympialaisten viisiottelun uintiosuutta varten rakennetun uimalan lisäksi Ahvenistolle rakennettiin maastoradat, kymmenen väliaikaista miekkailukatosta valvomorakennuksen taakse sekä rinteeseen porrastettu katsomo. Viisiottelun ammunta järjestettiin Poltinahon ampumaradalla Ahveniston uimalaitoksen lähettyvillä, jossa nykyään sijaitsee Poltinahon tenniskeskus.
Valvontatornirakennusta muutettiin oleellisesti olympialaisten jälkeen 1955, jolloin siitä tehtiin kahvila. Samalla rakennuksen torniosan avokuisti ja -parveke muutettiin umpinaisiksi ja tornin pulpettikatto muutettiin aumakatoksi. Urheilukeskuksen kehittäminen Niemeläisen yleissuunnitelman mukaan jäi olympialaisten jälkeen kesken, eikä keskukseen tehty muutoksia 1950-luvun jälkeen. 1980-luvulla altaan puutteellinen vedenpuhdistusjärjestelmä oli tullut tiensä päähän ja uimalaitos suljettiin lopulta 1985.
Hämeenlinnan kaupunginhallitus keskusteli 1990-luvun taitteessa maauimalan purkamisesta. Kustannussyihin vedoten ehdotettiin myös uimalan peittämistä ja maisemointia soralla. Purkupäätöksen myötä uimala oli tarkoitus hävittää vuosien 1991-1993 aikana. Asiaan tuli käänne vuonna 1991, kun Hämeenlinnan vihreät ja sitoutumattomat ry esitti, että Ahveniston urheilukeskuksen rakennukset määrättäisiin suojeltavaksi. Suojeluasian ajamista jatkoi 1992 perustettu Ahveniston suojeluyhdistys ry. Museovirasto ja ympäristöministeriö puolsivat ehdotusta. Ahveniston uintikeskuksen rakennukset suojeltiin 1995 rakennussuojelulain nojalla. Uimalaitoksen korjausta ja käyttöönottoa on pyritty ratkaisemaan, mutta toistaiseksi se on kaatunut Hämeenlinnan kaupungin päätöksillä. |