Koulua alettiin rakentaa 1958 arkkitehti Unto Ojosen suunnitelmien mukaisesti. Paikaksi valittiin Ahomäenpuiston iso kenttä, jolla lapset pelasivat jalka- ja pesäpalloa, ja jossa kesäisin oli kaupungin leikkikenttä. Ahoa rajasi pohjoispuolelta jyrkkä Salpausselän rinne, lännessä oli syvä kaivanto ja rautatie. Aivan koulun vieressä kohosi Lahden maamerkki, vanha puuhyppyrimäki. Ensimmäiseksi valmistuivat keskushalli ja läntinen siipirakennus. Vuonna 1962 rakennettiin itäinen siipirakennus.
Koulun valmistumisen aikaisen tilajaon mukaisesti keskushalliin oli sijoitettuna kaikkiaan yhdeksän luokkahuonetta. Opettajainhuone- ja kansliasiiven toisessa kerroksessa oli voimistelusalin sivu- ja aputiloja sekä yhdistetty aamiaishuone, kerhohuone ja laululuokka sekä keittiö. Näihin tiloihin oli erillinen sisäänkäynti, jotta niitä voitiin käyttää esimerkiksi iltaisin oppilaiden kokouksiin ja juhliin. Keskushallin alaosassa oli kapeahko koroke, jonka takaa voimistelusali voitiin avata näyttämöksi.
Koulua laajennettiin toistuvasti. Koulun sijainti urheilupaikkojen läheisyydessä oli tarjonnut ajatuksen yhteiskoulun muuttamisesta liikuntapainotteiseksi. Asiasta käytiin keskustelua 1970-luvulla. 1979 rakennettiin Heikki Sipposen suunnitelmien mukaan itäsiiven pohjoisosa ja tilajärjestelyissä tehtiin muutoksia pitkin 80-lukua.
1987 Salpausselän lukiosta tuli liikuntapainotteinen ja 1990 se sai urheilulukion statuksen. Myös yläaste muuttui tuolloin liikuntapainotteiseksi.
Liikuntapainotteisuuden myötä tilavaateet kasvoivat. 1980-luvun aikana ajettiin yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa mittavaa hallihanketta, jota ei kuitenkaan pitkälle menneistä suunnitelmista huolimatta toteutettu. Sen sijaan vuonna 1993 valmistui kolmas lisärakennus. Laajennuksen suunnittelijaksi valittiin koulun entinen oppilas, arkkitehti Tuomo Keskiaho. Kun Keskiaho aloitti suunnittelutyönsä, laajennuksen tilaohjelma oli valmis. Siihen sijoitettiin fysiikan ja kemian demonstrointiluokka, kolme laborointiluokkaa varastoineen, liikuntasali puku- ja pesuhuoneineen ja välinevarastoineen sekä opettajainhuone. Liikuntatilat tulivat ensimmäiseen kerrokseen, luokat toiseen. |