Vierumäen urheiluopiston päärakennus kuvastaa 1930-luvulla kehittyneen uudenaikaisen urheilukoulutuksen aatteita. Rakennus kuuluu kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään, suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosten valikoimaan. Pääsisäänkäynnin edustalla on otettu useita klassikoiksi muodostuneita valokuvia, joissa voimistelijat esiintyvät näyttävästi moderni, valkoinen funktionalistinen rakennus taustanaan.
Keskiosaltaan 7-kerroksinen päärakennus on rakennettu mäntykankaalle, jyrkkänä Valkjärveen laskevan rinteen reunalle. Arkkitehti Erik Bryggman on sijoittanut päärakennuksen Salpausselälle, jossa se on 163 metriä merenpinnan yläpuolella. Päärakennuksesta avautuu näköala yli havupuisten harjujen ja kristallinkirkkaitten järvien, kuten Bryggman itse luonnonmaisemaa luonnehti.
Päärakennus on nimetty 1928 opiston johtajaksi valitun Aleksi Kaskelan mukaan. Päärakennus on suojeltu rakennussuojelulailla 1988. Suojelu koskee ulkoarkkitehtuuria, sisäosien jäsentelyä pääpiirteittäin ja sisäasua alkuperäisiltä osiltaan. Suomen Urheiluopisto sisältyy valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen ympäristöjen inventointiin (RKY).
Päärakennuksen itäpuolella on 1936 valmistunut ulkoilmavoimistelukenttä, jolla on pidetty opiston vihkiäiset. Kenttä on uudelleenjärjestelty 1950. Vuonna 1989 sinne pystytettiin opistoaatteen alkuunpanijan Tahko Pihkalan näköispatsas, jonka on tehnyt kuvanveistäjä Nina Sailo.
Kaskelassa on hallinto-, ruokala-, majoitus- ja koulutustiloja. Julkisivut ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussa, sisätiloissa on tehty paljon muutoksia. Niistä tässä mainittakoon vain liikuntasali, joka on muutettu kahvilaksi ja aamiaishuoneeksi. |